ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΑΣ
Με όσο το δυνατό περισσότερες πληροφορίες κατάφερα να συλλέξω, θα σας μεταφέρω την διαδικασία και τα βασανιστήρια που πέρασε ο Ιησούς Χριστός για εμάς.
Για την σωτηρία μας!
Η αλήθεια είναι ότι όλοι γνωρίζουμε πως ο Ιησούς πέρασε βασανιστήρια και στη συνέχεια σταυρώθηκε.
Πως το αντιλαμβανόμαστε όμως όλο αυτό; Πως το έχουμε στο μυαλό μας;
Τι νιώθουμε όταν το ακούμε;
Σίγουρα οι περισσότεροι όχι έτσι όπως θα έπρεπε. Κι αυτό γιατί μεταφέρεται έτσι κάπως γενικά, απλοϊκά θα έλεγα.
Η λεπτομέρεια όμως θα σε κάνει να νιώσεις διαφορετικά!
Τα βασανιστήρια του Ιησού Χριστού ήταν φρικτά. Τόσο που ανθρώπινος νους δεν χωράει. Τα βασανιστήρια του Ιησού δεν θα τα άντεχε κανείς άλλος έτσι όπως τα άντεξε Εκείνος.
Ο Ιησούς σε ηλικία 33 ετών καταδικάστηκε σε θάνατο με τρόπο σαν να ήταν ο χειρότερος εγκληματίας.
Εκείνους τους καιρούς η Σταύρωση ήταν ο χειρότερος θάνατος.
Ωστόσο, ήταν ακόμα πιο τρομερός για τον Ιησού, ο οποίος σε αντίθεση με τους άλλους εγκληματίες που καταδικάστηκαν σε θάνατο με Σταύρωση, καρφώθηκε στον Σταυρό στα χέρια και τα πόδια Του.
Ο θάνατος του Σταυρού, ο θάνατος του Χριστού πάνω στο σταυρό, βεβαίως είχε και αυτό και πολλά άλλα προδιαθετικά αίτια.
Ανάμεσα σε αυτά θα αναφέρουμε τα κτυπήματα που δέχθηκε ο Κύριός μας, τον οποίο «εράπιζον, εκολάφιζον, έτυπτον, έδερον», λέει το Ευαγγέλιο οι βάρβαροι στρατιώτες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, με όλη τη δύναμη η οποία τούς χαρακτήριζε και την τραχύτητα με την οποία ήταν συνηθισμένοι να κάνουν τα μαρτύριά τους την εποχή εκείνη.
Βεβαίως γνωρίζουμε ότι ένα ισχυρό κτύπημα στο πρόσωπο ενός απροστάτευτου ανθρώπου από ένα τραχύ στρατιώτη, μπορεί πραγματικά να τον φέρει σε κατάσταση αφασίας ή λιποθυμίας.
Ο Ιησούς Χριστός είχε υποστεί μεγάλη βαρβαρότητα από τους στρατιώτες.
Μετά τη σύλληψη ο Ιησούς πέρασε από έξι εξαντλητικές και κακόπιστες ανακρίσεις. Από τον Άννα, τον Καϊάφα, το Συνέδριο, τον Πιλάτο, τον Ηρώδη και ξανά από τον Πιλάτο.
Στα μεσοδιαστήματα κακοποιήθηκε με τέσσερις πολύωρους και βάρβαρους βασανισμούς. Μεταξύ των ανακρίσεων και των βασανισμών σύρθηκε αλυσοδεμένος και δερνόμενος έξι φορές.
Του ασκήθηκε έντονη ψυχοσωματική βία, Τον έγδυσαν τρεις φορές, Τον έντυσαν άλλες τόσες. Ο Ιησούς μαστιγώθηκε και ξυλοκοπήθηκε. Του φόρεσαν το ακάνθινο στεφάνι και Του φόρτωσαν τον βαρύ Σταυρό. Στις ανακρίσεις Τον διέσυραν και Τον εξευτέλισαν. Ήθελαν με κάθε τρόπο να Τον κάνουν να λυγίσει.
Τον έδεσαν σε μιά κολώνα, και στη συνέχεια για αρκετή ώρα Τον μαστίγωναν με μαστίγιο βαρύ το οποίο είχε πολλά λουριά, που στις άκρες ήταν δεμένες σφαίρες από μολύβι ή μικρά οστάρια (κότσια από αρνί). Τον χτυπούσαν με όλη την δύναμη πάνω στη ράχη Του.
Τα χτυπήματα αυτά έσκιζαν τη σάρκα Του. Ύστερα από μερικά χτυπήματα ακόμη, έφευγαν και καταξεσχίζονταν τελείως οι σάρκες Του και απογυμνώνονταν τα κόκκαλα της ράχης.
Οι πληγές που προκάλεσαν ήταν φοβερές σε όλη την οπίσθια επιφάνεια και την πλάγια κοιλιακή και θωρακική χώρα, που ήταν καταματωμένη. Έχασε πολύ μεγάλη ποσότητα αίματος ο Χριστός μόνο από αυτό.
Του φόρεσαν το ακάνθινο στεφάνι που Τον τρύπησε βαθιά μέχρι το κρανίο. Το οποίο αγκάθινο στεφάνι ήταν φτιαγμένο απ' το φυτό Ευφόρμπια, το οποίο έχει μεγάλα και πυκνά αγκάθια με χυμό που είναι τοξικός και προκαλεί ερεθισμό κατά την επαφή με το δέρμα ή τα μάτια.
Του φόρτωσαν πάνω σ' αυτό το τρομερά πληγωμένο σώμα το πάνω μέρος του Σταυρού Του, που δεν ήταν πλανισμένο. Ήταν δυο κορμοί γεμάτοι σκληρό φλοιό και ρόζους το οποίο ζύγιζε τουλάχιστον 30 κιλά και έμπαινε βαθιά μέσα στις πληγές Του προκαλώντας αφόρητους πόνους.
Ο Ιησούς σ' αυτή την κατάσταση, έπρεπε να τον κουβαλήσει για 6 χιλιόμετρα.
Ο Ιησούς δεν έχει πλέον δυνάμεις, δεν έχει αρκετό οξυγόνο και το αίμα Του λιγοστεύει. Τα βήματά Του σέρνονται και κάποια στιγμή τα γόνατά Του λυγίζουν και πέφτει με δύναμη κάτω με το πρόσωπό Του στη γη.
Ο Ιησούς έπρεπε παράλληλα να υποστεί και την ταπείνωση όπου οι άνθρωποι Τον χλεύαζαν, Τον έφτυναν και Του πετούσαν πέτρες.
Το μαρτύριο συνεχίζεται με την Σταύρωση.
Εκεί οι σταυρωτές ξαπλώνουν Τον Ιησού πάνω στον Σταυρό και Του καρφώνουν τα χέρια και τα πόδια με καρφιά που ήταν 6 με 8 ίντσες.
Υπάρχουν δύο εκδοχές για το κάρφωμα των χεριών.
Η πρώτη είναι στη παλάμη όπου έχει μικρό πάχος, μεγάλη επιφάνεια και λόγω των τενόντων και των περιτόναιων δεν σκίζεται το δέρμα.
Η δεύτερη είναι στους καρπούς όπου υπάρχει ένας τένοντας στον καρπό που εκτείνεται μέχρι τον ώμο. Όταν τα καρφιά τοποθετούνταν με σφυρί μέσα στον καρπό, εκείνος ο τένοντας θα σχιζόταν και θα ερριγνύοταν, υποχρεώνοντας τον Ιησού να χρησιμοποιήσει τους μύες της πλάτης Του για να στηρίξει το σώμα Του ώστε να αναπνέει.
Και τα 2 πόδια του ήταν καρφωμένα μαζί. Επομένως, ήταν υποχρεωμένος να στηρίξει το σώμα Του πάνω στο μοναδικό καρφί που διατρυπούσε και κρατούσε σφιχτά τα πόδια Του στον σταυρό. Ο Ιησούς δεν μπορούσε να στηριχθεί με τα πόδια Του εξαιτίας του πόνου. Έτσι ήταν υποχρεωμένος πότε να τεντώνει την πλάτη Του, πότε να χρησιμοποιεί τα πόδια Του για να συνεχίσει να ανασαίνει. Φανταστείτε την αγωνία, τον πόνο, τα βάσανα και το κουράγιο.
Ο Ιησούς άντεξε αυτήν την κατάσταση για περισσότερο από 3 ώρες.
Ο θάνατος του Ιησού Χριστού ήταν αργός και βασανιστικός.
Επρόκειτο για πολυπαραγοντικό θάνατο. Πολλά πράγματα έδρασαν για την κατάληξη, με τελικό αίτιο την ασφυξία μαζί με την κυκλοφορική ανεπάρκεια.
Ο Χριστός αντιμετωπίζει μια σειρά από δυσμενείς παράγοντες:
• Υποχρεωτική ορθοστασία, που Του δημιουργεί ορθοστατική υπόταση.
• Υποχρεωτική ακινησία, που δεν δίνει τη δυνατότητα στο φλεβικό αίμα να επιστρέψει στην καρδιά.
• Ειδική στάση του θώρακα, με το βάρος του σώματος να είναι σε μόνιμη έκπτυξη και να δυσκολεύει φοβερά την αναπνοή. Δεν μπορεί να κάνει εκπνοή παρά μόνο εισπνοή. Αυτό συντόμευσε τον θάνατό Του.
Επιπλέον αντιμετωπίζει επιπλοκές τραυμάτων, αιμορραγία, αφυδάτωση, πείνα, δίψα και εξάντληση.
Και το τελευταίο χτύπημα προς τον Κύριο μας, με την λόγχη η οποία ήταν φτιαγμένη από μια Τζιτζιφιά. Ευλύγιστο φυτό που ευδοκιμεί στην περιοχή, με πολύ μεγάλα και σκληρά αγκάθια.
Ένας πρωτοφανής τρόπος αντιμετώπισης. Ποτέ πριν δεν είχε γίνει κάτι τέτοιο και ποτέ ξανά δεν επαναλήφθηκε. Επρόκειτο για φρίκη!
■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■
Ο Ιησούς έπρεπε να περάσει και να αντέξει αυτήν την εμπειρία, ώστε να ανοίξει τις Πύλες του Ουρανού, για να έχουμε ελεύθερη πρόσβαση στον Θεό.
Για να μπορέσουν οι αμαρτίες μας να πλυθούν.
Όλες τους!
Χωρίς εξαιρέσεις!
Μην το αγνοείς αυτό!
Καλό και ευλογημένο Πάσχα σε όλους!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας...
Ο Θεός πάντα κοντά σας κι εσείς κοντά σ' εκείνον!